Vitalen Vakfı | Vakıf Nedir? Faaliyetleri Nelerdir?
  • Bizi Takip Edin:
Alternate Text

Vakıf, tarih boyunca Müslüman toplumlarda sosyal denge ve adaleti korumakla kalmamış, aynı zamanda sosyal yapıyı sağlamlaştırmada da etken bir rol oynamıştır. Peki vakıf nedir, faaliyetleri nelerdir? Sizler için derlediğimiz bu konuya hadi gelin hep birlikte bir göz atalım.

Vakıf Nedir?

Vakıf, gerçek ve tüzel kişiler veya kişiler tarafından kimi hakları ve malları belirli ve sürekli bir amaca yöneltmeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip müessesedir.

Kaynağını iyilik ve hayırda bulan vakıflar, Allah yolunda harcamada bulunmak ve toplumda fakir ve kimsesiz bireylere yardım eli uzatma amacı ile hareket ederler. Devletin yetişemediği alanlarda yaraları sarmada ve sosyal dengeyi sağlamada etkin bir rol oynayan vakıflar, kalıcı olanın bu tür yatırımlar olduğunu benimseyerek faaliyetlerini sürdürürler.

Vakıfların Faaliyetleri Nelerdir?

İslam medeniyetinin en önemli simgelerinden biri olan vakıflar, Hz. Muhammed döneminden itibaren, hayvanları koruma, içme suyu temin etme, fakir ve kimsesizlere beslenme ve barınma sağlama, ordunun donatımına destek olma, ibadethanelerin ve diğer kamu tesisi adı altında bulunanların inşa, bakım ve onarımlarını sağlama gibi kamu yararı adı altında birçok alanda faaliyet göstermektedir.

Vakıf mallar, rakabe yani çıplak mülkiyeti Allah’a ve topluma, menfaati ise lehine olarak vakıf oluşturan hak sahiplerinin hakkı olan mal durumunda sayıldığı için süreklilik anlayışında özel bir saygı ve korumaya değer mazhar olmuştur. Bu mülkiyetin Allah’a ait olması, aynı zamanda topluma ait olması demek olduğundan vakıf mallar, kamu malı olarak sayılırlar.

İslâm'da Vakfın Önemi Nedir?

Vakıflar, İslam toplumlarında devletin yetişemediği ya da terk ettiği alanlarda, kamuya ait hizmet ve yatırımların tamamlayıcı bir şekilde faaliyet göstermesi sonucu, sosyal ve doğal çevrenin korunmasında önemli bir hizmet vermiştir. Günümüzde de vakıflar, izlemiş oldukları politikayı temel hatlarıyla koruyarak, kamu hizmetinin yetersiz ya da yanlış yönde algılandığı yerlerde alternatif bir çözüm anlayışı sunar. Belirtilen bu noktalar, sivil demokrasinin ve kültürel zenginliğin önemli bir parçasını oluşturur.